Cum schimba legea 72/2013 contractele intre profesionisti? Recuperarea creantelor mai rapida.

recuperare creante, modificare contracte
 1. Creditorul are dreptul sa recupereze toate cheltuielile efectuate pentru recuperarea creantelor.

 2. Dobanda legala este majorata.

 3. Termenul maxim de plata este de 60 de zile.

 4. Este interzisa clauza prin care se stipuleaza data la care factura va fi emisa sau primita.

Un subiect de importanta majora pentru activitatea profesionistilor (societatilor comerciale) il reprezinta intrarea in vigoare a Legii 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritatile contractante, incepand cu data de 5 aprilie 2013.
Intrucat legea pune dificultati de intelegere si de aplicare, voi incerca sa raspund concis la intrebarile de mai jos, lasand altora in grija criticile aduse pe buna dreptate textului legislativ.
De ce este importanta revizuirea contractelor?
Care sunt riscurile contractelor nerevizuite?
Este necesar sa revizuiti contractele pentru a evita:
– cresterea litigiilor intre profesionisti din cauza neintelegerii normelor legale obligatorii prevazute de legea mai sus amintita;
– nulitatea anumitor clauze contractuale care sunt interzise de lege a fi mentionate in contract.
Cui i se aplica aceasta lege?
Care sunt modificarile aduse?

Trei din cauzele care duc la aparitia litigiilor sunt urmatoarele:
– Lipsa de claritate a clauzelor contractuale, inclusiv a obligatiilor partilor;
– Necunoasterea legii care se aplica contractelor;
– Modificarea legislatiei aplicabile si neactualizarea contractelor societatii in conformitate cu legea noua.
Asadar, o revizuire a contractelor societatii ca urmare a intrarii in vigoare a legii 72/2013 este utila si necesara in acelasi timp.

Cui i se aplica aceasta lege?
Legea face referire la creantele care rezulta din contractele semnate intre: a) profesionisti; b) profesionisti si autoritatile contractante. Pentru a avea o imagine clara asupra entitatilor vizate de aceasta legea voi explica ce inseamna profesionisti, respectiv autoritati contractante. Profesionistii sunt orice persoane fizice sau juridice care exploateaza o intreprindere cu scop lucrativ. Tradusa in limbaj comun, aceasta definitie se refera la: srl-uri, srl-d-uri, pfa-uri, sa-uri, intreprinderile individuale, asociatiile familiale… ONG-urile nu fac obiectul acestei definitii si nici contractele incheiate de profesionisti cu consumatorii. Autoritatile contractante sunt autoritatile publice ale statului roman care actioneaza la nivel central, regional sau local, precum si orice alt organism de drept public, cu personalitate juridica, infiintat pentru a satisface nevoi de interes general, fara scop lucrativ.
Daca sunteti proprietarul, administratorul sau angajatul unei entitati dintre cele enumerate mai sus inseamna ca v-am starnit deja interesul necesar parcurgerii cu atentie a acestui articol. Scopul meu pentru prezentul articol este sa ma concentrez asupra contractelor semnate intre profesionisti.

Care sunt modificarile aduse?
Prin aceasta lege este transpusa in dreptul intern Directiva 2011/7/UE a Parlamentului si a Consiliului din 16.02.2011 privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale.
1. Legea stabileste un cadru legal general aplicabil in cazul in care profesionistii nu au prevazut conditiile pentru desfasurarea relatiilor dintre ei prin contract. Contractele incheiate incepand cu data intrarii in vigoare a legii vor trebui sa respecte noile prevederi.
2. Impune limite legale in care contractele trebuie sa se incadreze:
Cu privire la termenul de plata al creantelor izvorate din contract, acesta nu poate depasi 60 de zile. Din pacate legea nu precizeaza de cand incepe sa curga acest termen. Presupunem ca termenul incepe sa curga incepand cu data prestarii serviciilor sau receptia marfurilor. Asadar, o clauza expresa in contract care sa faca referire la modalitatea de receptie a marfurilor sau a prestarii serviciilor este absolut necesara. Apare astfel nevoia introducerii in procedura de executie a contractului a unor documente care sa ateste data receptiei marfurilor ori a prestarii serviciilor.
O alta prevedere foarte importanta a legii de la care nu putem deroga, sub sanctiunea nulitatii absolute, este interzicerea convenirii prin contract asupra datei la care factura va fi emisa sau primita.
Pentru stabilirea datei de la care dobanda penalizatoare incepe sa curga, sunt avute in vedere urmatoarele criterii subsecvente:
– in cazul in care termenul de plata nu a fost prevazut in contract, dobanda penalizatoare va curge dupa 30 de zile calendaristice de la data primirii de catre debitor a facturii/ a unei cereri echivalente de plata
– dupa 30 de zile calendaristice de la receptia marfurilor sau prestarea serviciilor;
– daca legea sau contractul stabileste o procedura de receptie ori de verificare, permitand certificarea conformitatii marfurilor sau a serviciilor, iar debitorul a primit factura sau cererea echivalenta de plata la data receptiei sau verificarii ori anterior acestei date, dupa 30 de zile calendaristice de la aceasta data.
Dobanda legala este majorata.
Daca partile nu au stabilit nivelul penalitatilor acestea se vor calcula in functie de nivelul ratei dobanzii de referinta BNR la care se adauga 8 puncte procentuale.
Rata de referinta a dobanzii legale pe care o vom lua in calcul va fi cea in vigoare in prima zi calendaristica a semestrului si aceasta se va aplica pentru intregul semestru, indiferent de modificarile intervenite intre timp.
De asemenea, legea stabileste ca procedura de receptie ori de verificare, permitand certificarea conformitatii marfurilor sau serviciilor nu poate depasi un termen de 30 de zile calendaristice de la data receptiei bunurilor sau prestarii serviciilor.
Sunt convins ca v-ati confruntat cu problema recuperarii creantelor. Prezenta lege prevede expres ca, in momentul in care debitorul nu isi respecta obligatia de plata, creditorul are dreptul sa recupereze toate costurile realizate pentru recuperarea creantelor, putand pretinde daune-interese de minim 40 de euro.
Prin „toate costurile” inteleg ca pot fi solicitate instantei de judecata si cheltuielile avute de creditori in faza amiabila de recuperare a creantelor, aceasta prevedere fiind benefica mai ales celor care au externalizat un astfel de serviciu. Ramane de vazut insa daca se va creea o practica judecatoreasca in acest sens.
Va trebui sa acordam o deosebita atentie termenelor de plata tinand cont ca implementarea acestei conditii se dovedeste a fi dificila deoarece contractele din lantul comercial vor trebui corelate astfel incat sa nu intervina discrepante intre termenele de plata ale diferitelor categorii de profesionisti (producatori, furnizori, prestatori, beneficiari etc.).
Multe dintre contractele comerciale pe care dumneavoastra le-ati incheiat inainte de intrarea in vigoare a legii 72/2013 contin o clauza de reinnoire automata. La momentul reinnoirii contractului acesta va fi supus prevederilor legii noi.
Asadar, actualizarea contractelor societatii in conformitate cu legea noua, nu numai ca se recomanda insa este si necesara.
In cazul in care aveti situatii neclare cu privire la aplicarea legii 72/2013 va rog sa-mi scrieti pe adresa de e-mail pentru a le analiza.

V-a fost util acest articol? In cazul in care v-a placut va rog sa-l recomandati si altora.

Folositi va rog, butoanele de share din partea stanga a articolului.
Daca va aflati intr-o astfel de situatie sau doriti sa aflati mai multe detalii, ma puteti gasi disponibil pe e-mail.
Pana data viitoare, va urez mult profit!


2 comentarii

 1. catalina - 13/06/2013 09:55

  Buna ziua am si eu cateva nelamuriri cu privire la aplicarea Legi nr.72/2013.
  Eu inteleg din aceasta lege faptul ca trebuie sa avem un contract incheiat intre parti, care sa reprezinte acordul de vointa,, dar analizand articolul din lege care prevede ca : in cazul in care nu este prevazut termenul de plata, precum si doband penalizatoare se aplica respectivul art.- ceea ce ma face sa cred ca aceasta lege se aplica si in cazul in care nu ai un contract incheiat intre parti si ai o facture emisa pre exemplu.
  De asemenea la ,, dobanda penalizatoare curge de la scadenta pana la momentul plati, aici cum se calculeza : pe zi sau calculate suma X doband penalizatoare la care adaugam daune -interese suplimentare minimale pe zi.

  Răspunde
  • vacarescu - 20/07/2013 09:28

   Buna Catalina,
   Multumesc pentru comentariu. Da, ai inteles bine, se aplica dobanda legala penalizatoare pentru cazurile in care nu e prevazuta in contract ori nu este un contract semnat.

   Cu privire la cea de-a doua concluzie a ta, dobanda legala penalizatoare se calculeaza pe zi de intarziere.

   Răspunde

Have your say