Realizeaza planul de recuperare creante in baza raportului legal asupra debitorului!

recuperare creante

Efectuarea unui raport ce are ca obiect identificarea dosarelor aflate pe rolul instantelor in care clientul rau-platnic are calitate de debitor este atat utila cat si necesara inaintea demararii unei actiuni de recuperare a creantei.

Un astfel de raport ne ajuta sa identificam natura dosarelor aflate pe rolul instantelor, de exemplu: dosare de incuviintarea executarii silite, ordonante de plata sau cereri de insolventa.
Cu cat sunt mai multe dosare de acest gen cu atat sansele de recuperare creante sunt mai mici, asa ca daca nu efectuati niciun demers pentru recuperarea creantelor, timpul curge in defavoarea dumneavoastra, a creditorului.

O atentie deosebita va trebui acordata in procedura de recuperare creante dosarelor care au ca obiect insolventa. In cazul in care debitorul intra in insolventa sunt suspendate de drept celelalte procese incepute pentru recuperarea creantelor, inclusiv procesele de executare silita. In asemenea situatii sansele de recuperare creante pentru creditorii chirografari (care nu au creantele garantate) sunt reale numai daca va inscrieti creantele in tabelul de creante preliminar, prin asa numita cerere de inscriere la masa credala.

Atentie! Sunt situatii in care din diferite motive (neglijenta, nedeclararea creantelor de catre debitori, lipsa de concordanta intre contabilitatea creditorului si cea a debitorului, neinregistrarea facturii in contabilitatea debitorului, inregistrarea unei facturi pentru o suma mai mica), creditorii nu sunt notificati de administratorul judiciar pentru inscrierea la masa credala. Asa ca, recomand creditorilor sa fie vigilenti, sa urmareasca cu atentie procesul de insolventa si sa depuna cererea de inscriere la masa credala in termen.

Intrucat asa cum am precizat mai sus, deschiderea unei proceduri de insolventa a debitorului suspenda celelalte actiuni de recuperare creante, iar in cazul in care se identifica astfel de dosare pe rolul instantelor ar trebui analizata cu profesionalism si precautie inceperea unor actiuni pentru recuperare creante si evitarea cheltuielilor aferente acestora (onorarii avocati, executori, taxe de timbru).

In concluzie, este necesar un raport al dosarelor aflate pe rolul instantelor si o interpretare a acestui raport de catre o persoana cu suficienta experienta care sa poata anticipa pasii de urmat.


Have your say