Afla cum poti beneficia de pana la 10.000 de euro finantare nerambursabila

Infiintarea unei societati cu raspundere limitata pentru debutanti (S.R.L: – D) prezinta urmatoarele beneficii pentru tinerii antreprenori:

• alocatii financiare nerambursabile de pana la 10.000 de euro;
• se acorda garantii creditelor contractate pentru infiintarea S.R.L: – D –ului;
• scutirea de plata contributiilor de asigurari sociale;
• scutirea de plata taxelor pentru inregistrare la Registrul Comertului.

Care este scopul unei astfel de societati?
Cui i se adreseaza?
Care sunt obligatiile alaturi de beneficiile acordate?
Ce acte va sunt necesare la Registrul Comertului?

Un subiect care suscita din ce in ce mai mult interes in randul tinerilor antreprenori din Romania, il reprezinta societatile cu raspundere limitata-debutanti (S.R.L: – D).
Acest tip de societate urmareste cresterea numarului de intreprinderi mici si mijlocii prin incurajarea tinerilor intreprinzatori sa participe la relansarea economica a Romaniei.

Astfel, potrivit O.U.G. nr. 6/2011 art. 2 “debutantii” (tinerii beneficiari ai programului) trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. Sa aiba capacitate deplina de exercitiu si varsta intre 18-35 de ani;
2. Anterior inmatricularii societatii la Registrul Comertului sa nu mai fi detinut calitate de actionar, asociat sau membru al organelor de conducere ale unei alte intreprinderi din Spatiul Economic European;
3. Sa infiinteze pentru prima data o societate cu raspundere limitata respectand conditiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata;
4. Sa completeze si sa depuna la sediul Registrului Comertului o declaratie pe propria raspundere ca indeplineste conditiile prevazute la punctul 2).

Alaturi de aceste conditii prevazute pentru intreprinzatori, societatea in sine trebuie sa indeplineasca alte cateva conditii, fiindu-i chiar interzise anumite activitati economice. Printre conditii se numara:
1. S.R.L-ul trebuie sa functioneze pe durata nedeterminată, in conditiile Legii nr. 31/1990, republicata;
2. Sa se incadreze in categoria microintreprinderilor conform Legii nr. 346/2004;
3. Sa fie infiintata de un intreprinzator debutant;
4. Sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia natională in vigoare (CAEN).
5. Activitati ce nu pot fi intreprinse sunt: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, explozibili, tutun, alcool.

Dar, pentru ca am vorbit despre o incurajare a tinerilor intreprinzatori de a infiinta societati, va atrag atentia asupra facilitatilor pe care O.U.G. nr. 6/2011 le mentioneaza prin art. 5:
1. Se acorda prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (A.I.P.P.I.M.M.) alocatii financiare nerambursabile cu valoare de 50% dar nu mai mult de 10.000 euro din valoarea proiectului aferent planului de afaceri;
2. Se acorda garantii de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru creditele contractate de tinerii antreprenori in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de A.I.P.P.I.M.M;
3. Debutantii sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata;
4. Debutantii sunt scutiti, de asemenea, de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Registrul Comertului pentru inregistrarea microintreprinderii;
5. Se acorda si consiliere, instruire si sprijin din partea Oficiului Teritorial pentru I.M.M.-uri si Corporatii al A.I.P.P.I.M.M.

Alaturi de aceste dispozitii ale Ordonantei nr. 6/2011, in momentul inregistrarii unei S.R.L: – D la Registrul Comertului veti avea nevoie de o serie de acte pentru intocmirea dosarului: cerere de inregistrare, dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei, actul constitutiv, documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social, declaratii tip si pe propria raspundere date de catre administratorul/fondatorul microintreprinderii.

Mai multe detalii despre infiintarea unei firme puteti afla in articolul: Ce acte sunt necesare pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata?

Asadar, scopul unor astfel de S.R.L: – D – uri este de a-i ajuta pe tinerii antreprenori si de a le simplifica initiativa dezvoltarii si mentinerii unei afaceri.

In cazul in care aveti neclaritati cu privire la infiintarea unei S.R.L: – D, va rog sa-mi scrieti pe adresa de e-mail.


Have your say