Care sunt modalitatile prin care societatea poate descuraja practicile de concurenta neloiala?

Practicile de concurenta neloiala trebuiesc descurajate pentru a evita confruntarea cu acestea si stresul de a combate efectele negative.
Descurajarea concurentei neloiale poate fi facuta eficient, pe doua planuri:
– prin responsabilizarea si educarea propriilor angajati;
– prin introducerea unor clauze specifice impotriva concurentei neloiale in contractele societatii cu clientii si cu furnizorii.
Responsabilizarea si educarea propriilor angajati este realizata prin:
– intocmirea unui regulament intern al companiei care sa sanctioneze drastic orice tentativa sau activitate de concurenta neloiala ca abatere disciplinara grava, sanctiunile ajungand pana la concediere;
– inca de la angajare, angajatul trebuie sa isi asume loialitatea fata de angajator atat pe durata angajarii cat si ulterior acesteia, prin semnarea unui contract individual de munca ce contine clauze clare si specifice combaterii concurentei neloiale;
– identificarea clara a documentelor si informatiilor ce sunt protejate de confidentialitate;
– organizarea de training-uri si team building-uri in care angajatilor sa le fie explicate clar si concis, in termeni uzuali, ce inseamna concurenta neloiala, care sunt sanctiunile pe care le risca, in acest fel responsabilizandu-i.
In ceea ce priveste relatia companiei cu furnizorii si clientii, combaterea concurentei neloiale de realizeaza prin introducerea anumitor clauze in contracte, cum ar fi:
– identificarea clara a angajatilor responsabili sa reprezinte societatea in respectivul contract;
– clauze de confidentialitate;
– interdictii de a racola angajatii.
ATENTIE: pentru ca aceste clauze sa aiba efect, trebuie sa existe o sanctiune! Compania trebuie sa anticipeze care ar putea fi eventualul prejudiciu suferit in urma concurentei neloiale si sa-l cuantifice in bani, sub forma unui minim, inca de la semnarea contractului.
Cum se poate pregati din timp o societate pentru a-si maximiza sansele de castig in eventualitatea in care se va afla in situatia de a combate concurenta neloiala a angajatului sau fostului angajat?
Puteti citi in articolul urmator!
Accesati pagina noastra de linked-in „AVOCAT CONFLICTE DE MUNCA”, dati follow si veti putea urmari seriile noastre de articole.


Have your say