Cand concureaza angajatul neloial societatea? Cand concureaza fostul angajat neloial societatea?

In cazul in care un salariat ii incurajeaza sau ii convinge pe clientii societatii unde este angajat sa lucreze cu alte societati concurente iar in demersurile sale angajatul se foloseste de anumite secrete comerciale apartinand societatii unde este angajat inseamna ca angajatul concureaza neloial societatea.
Acelasi principiu este aplicabil si in cazul in care demersurile de incurajare sau convingere sunt desfasurate de un fost angajat al societatii.
Cele mai des intalnite situatii in practica sunt:
– Un angajat primeste „comisioane” de la o companie concurenta astfel incat sa-i convinga pe clientii societatii angajatoare de faptul ca societatea concurenta este o alegere mai buna. In acest sens, angajatul se foloseste de informatii confidentiale de care a luat cunostinta ca angajat al societatii angajatoare (de ex: politica de preturi).
– Un fost angajat decide sa isi deschida propria societate, cu acelasi domeniu de activitate ca cel al fostului angajator. In acest caz, cel mai usor mod de a-si construi clientela este prin racolarea clientilor de la fostul angajator, vorbindu-si de rau fostul angajator.
Care sunt consecintele concurentei neloiale asupra societatii ce este concurata?
Puteti citi in articolul urmator!
Accesati pagina noastra de linked-in „AVOCAT CONFLICTE DE MUNCA”, dati follow si veti putea urmari seriile noastre de articole.


2 comentarii

 1. ALEC - 06/05/2017 13:48

  ziua buna!

  Doream sa va intreb in legatura cu o problema: un fost angajat imi face concurenta neloiala.
  Si-a deschis firma impreuna rudele lui in timp ce lucra la noi si ne concureaza pe clientii mei, stiindu mi listele de preturi, cataogul de produse, preturi de achizitie si alte asemenea.

  sunt firme specializate care iau procent din prejudiciu. se poate face un astfel de contract de mandat pentur a fi reprezentant in instanta pe comision de succes?

  Răspunde
  • Ionel Vacarescu - 02/11/2017 07:51

   pentru a putea sa aveti succes in instanta in primul rand va trebui sa aveti proceduri interne care sa dovedeasca faptul ca ati avut masuri minime de protejare a secretului comercial…In care nu aveti astfel de clauze(masuri minime de protejare) in documentele dumneavoastra(ROI, CIM, Contractul cu clientul)…sansele de recuperare ale prejudiciului in instanta sunt mici…Asadar totul pleaca de la ce documente aveti dumneavoastra in firma care sa va protejeze secretul comercial si sa va foloseasca in situatii de deturnarea a clientelei. Nu cunosc firme care sa-si asume astfel de dosare numai in baza unui comision de succes. Prin statutul avocatilor, avocatul este obligat sa aiba un onorariu fix la care se poate adauga unul de succes.

   Răspunde

Have your say