Vrei sa iti inregistrezi marca? Afla acum despre importanta efectuarii unei cautari prealabile!

Ce este cautarea prealabila?
Primul pas in inregistrarea unei marci este efectuarea unei cautari prealabile. Scopul acestei operatiuni este sa aflam daca exista o marca identica sau asemanatoare cu cea pe care dorim sa o inregistram.

Cum se realizeaza cautarea?
Pentru efectuarea unei astfel de cautari specializate este necesara utilizarea unor mijloace de cautare specifice. Simplul search pe Google nu este suficient si nici eficient! Când ne referim la mijloace specifice vorbim despre motoarele de cautare speciale pentru marci, puse la dispozitia noastra de catre oficiile pentru marci si indicatii geografice de la nivel national (OSIM), comunitar (OHIM) si international (WIPO).

De ce trebuie realizata cautarea prealabila?
Cautarea prealabila este imperios necesara in procesul de inregistrare al marcii, deoarece te poti afla in situatia ca marca pe care vrei sa o inregistrezi sa fie deja inregistrata. In acest caz, in lipsa unei cautari prealabile, OSIM-ul (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) se va opune din oficiu inregistrarii, si astfel vei pierde taxele de inregistrare achitate.

Mai mult, daca exista la nivel comunitar sau international o marca identica sau asemanatoare cu cea pe care doresti sa o inregistrezi, este posibil ca detinatorii acestei marci sa faca opozitie la inregistrarea ta, si in aceasta situatie vei pierde taxele de
inregistrare achitate.

Ce se intampla daca marca pe care doresc sa o inregistrez e deja inregistrata?
In aceasta situatie, exista doua posibilitati. Daca marca deja inregistrata este pe o clasa nisa diferita de cea pentru care doresti sa inregistrezi marca ta, exista sanse sa iti poti inregistra marca, in anumite conditii.

O a doua posibilitate, in cazul in care se ajunge la concluzia ca nu poti inregistra marca, exista solutia de a negocia cu proprietarul acesteia pentru a cumpara sau pentru a sublicentia marca pe clasa nisa dorita de tine.

Care sunt avantajele angajarii unui avocat?
1. Pentru inceput, un avocat cu experienta in domeniu va poate asista in realizarea unei cautari prealabile folosind diverse mijloace de cautare si coroborand rezultatele acestora.

2. Un avocat va poate asista in interpretarea rezultatelor cautarilor precum si in alegerea unui trademark puternic.

3. Un avocat poate parcurge pentru dumneavoastra procedura inregistrarii, fara ca dumneavoastra sa mai aveti grija completarii formularelor si efectuarii platilor in termenele impuse de OSIM.

4. Un avocat va poate asista in intelegerea drepturilor pe care le confera un trademark si optiunile dumneavoastra in apararea acelor drepturi.

5. De asemena, un avocat va poate asista in protectia trademark-ului, in formularea de opozitii pentru cei ce doresc sa inregistreze trademark-uri asemanatoare si in reprezentarea dumneavoastra in fata instantelor de judecata.

Iti multumesc pentru ca ai citit acest articol! Ti s-a parut folositor?

Daca esti convins ca inregistrarea unei marci este urmatorul pas in dezvoltarea afacerii tale, profita acum de Oferta Speciala pentru Inregistrare Marca!


Have your say