De ce este important sa introducem in contract clauza cu privire la momentul in care se transfera dreptul de proprietate?

• Societatea dumneavoastra produce bunuri pe care le vindeti pe piata?

Sunteti unul dintre distribuitorii produselor, facand legatura intre producator si consumatorul final?

In acest caz articolul va intereseaza in mod direct.

Clauza „rezerva proprietatii” isi dovedeste importanta in momentul in care aveti creante de recuperat in urma vanzarii unor bunuri, dar debitorul dumneavoastra este insolvabil.

Pentru a explica mai bine de ce este important sa introducem in contract clauza cu privire la momentul in care se transfera dreptul de proprietate propun sa luam un exemplu concret.

Sa presupunem ca dumneavoastra sunteti distribuitor de laptopuri. Ati cumparat aceste laptopuri de la producator si achitat pretul acestora, bunurile fiind acum in proprietatea dumneavoastra.

La randul dumneavoastra, doriti sa vindeti aceste bunuri unui magazin specializat, de retail, care le va vinde consumatorilor finali.

Inainte sa semnati contractul de vanzare-cumparare cu magazinul specializat trebuie sa luati toate masurile preventive posibile pentru a va asigura recuperarea creantelor.

Conform dispozitiilor legale in vigoare, dreptul de proprietate, in acest caz, se transfera cumparatorului in momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare, chiar daca nu ati predat bunurile si pretul nu a fost platit.

Pentru a evita transferul dreptului de proprietate catre cumparator fara ca acesta sa achite pretul trebuie sa introduceti in contract o clauza prin care stipulati in mod expres ca transferul dreptului de proprietate se face numai in momentul achitarii integrale a pretului contractului.

Aceasta clauza poarta denumirea de „rezerva proprietatii” si este reglementata de art. 1684 din Codul civil.

Atentie insa, chiar daca introduceti aceasta clauza in contract, pentru asigurarea opozabilitatii fata de terti (celelalte persoane, exceptand partile contractului), sunt necesare formalitati de publicitate suplimentare. In acest sens, trebuie sa va inscrieti in Arhiva Electronica de Garantii Mobiliare pentru a evita ca bunurile dumneavoastra sa fie revandute unei alte persoane si aceasta sa nu aiba cunostiinta despre faptul ca bunurile sunt de fapt proprietatea dumneavoastra.

Sa presupunem ca ajungeti in situatia in care cumparatorul dumneavoastra nu a achitat pretul contractului si va trebui sa va recuperati creanta de la acesta insa constatati ca acesta nu mai este solvabil sau chiar a fost deschisa impotriva sa procedura insolventei.

Deoarece aveti clauza de rezerva a proprietatii in contract si v-ati inscris in Arhiva Electronica de Garantii Mobiliare, aveti dreptul sa va recuperati bunurile in natura, adresandu-va instantei competente in acest sens.

In cazul in care aveti neclaritati, va rog sa-mi scrieti pe adresa de e-mail.


Have your say