Tot ce trebuie sa stii despre termenii si conditiile site-ului tau. Afla ACUM cum poti evita amenzi in valoare de 5.000 de lei!

Daca esti antreprenor online, daca vinzi produse si servicii prin intermediul unui site, daca esti web developer sau daca administrezi o platforma de e-commerce, sunt sigur ca urmatorul articol te va interesa.
In acest articol voi explica importanta auditului asupra legalitatii site-ului tau, precum si care sunt informatiile pe care trebuie sa le contina termenii si conditiile site-ului tau in conformitate cu legislatia in vigoare.

Ce este auditul de legalitate al unui site?
Auditul asupra legalitatii reprezinta o analiza din punct de vedere juridic al site-ului care urmareste indeplinirea conditiilor reglementate de legislatia in vigoare pentru tipul de activitate pentru care este folosit site-ul.

De ce este necesar un audit de legalitate?
Deoarece, in practica s-a observat faptul ca 90% dintre site-urile romanesti nu indeplinesc conditiile legale pentru desfasurarea activitatilor promovate pe acestea.
De cele mai multe ori, acest lucru se datoreaza faptului ca foarte multi antreprenori online evita sa apeleze la juristi specializati in mediul online pentru redactarea termenilor si conditiilor site-urilor, nu cunosc obligatiile legale pe care trebuie sa le indeplineasca in ceea ce priveste materialele afisate pe site sau pur si simplu nu acorda atentie acestor detalii, fiind mult mai preocupati de cresterea si promovarea site-ului.

Una dintre cele mai comune greseli este copierea termenilor si conditiilor de pe alte site-uri sau a unor sabloane de pe internet. Aceasta este o greseala deoarece, termenii si conditiile pot varia de la un site la altul in functie de domeniul de activitate al site-ului, sau termenii si conditiile unui anumit site pot sa nu fie actualizati in conformitate cu normele de drept in vigoare.
Neacordarea atentiei necesare termenilor si conditiilor poate fi o greseala cu sanctiuni greu de suportat pentru un antreprenor online la inceput de drum tinand cont ca amenzile pentru nerespectarea normelor privind comertul electronic pot varia intre 1000 si 5000 lei.

Care sunt cele mai comune greseli in redactarea termenilor si conditiilor?

1. Datele de identificare ale societatii comerciale
In conformitate cu legea 365/2002 cu privire la comertul electronic, furnizorul de servicii are obligatia de a pune la dispozitia consumatorilor datele de identificare pentru a putea fi accesate “intr-un mod cat mai facil”.

Desi legea nu prevede expres, includerea acestor date in preambului termenilor si conditiilor site-ului, prevederile legii comertului electronic cu privire la datele de identificare (denumire, cod unic de inregistrare, numar de inregistrare la registrul comertului, adresa, telefon etc) trebuie coroborate cu prevederile legii 130/2000 cu privire la protectia consumatorilor la incheiere si executarea contractelor la distanta.
Astfel, termenii si conditiile reprezinta un veritabil contract la distanta, iar existenta datelor de identificare in preambulul termenilor si conditiilor este obligatorie.

2. Momentul incheierii contractului la distanta
Dupa cum am spus, termenii si conditiile nu sunt altceva decat un contract la distanta incheiat intre furnizor si consumator.
Inainte de plasarea unei comenzi, este necesar ca orice consumator sa isi exprime acordul expres de acceptare al termenilor si conditiilor. Nu se poate prezuma o acceptare tacita din partea consumatorului! Acordul consumatorului se poate da prin bifarea unei casute de exemplu.
Din punct de vedere juridic insa, momentul incheierii contractului la distanta este altul. Contractul se considera incheiat in momentul in care furnizorul confirma primirea comenzii si isi ia angajamentul executarii comenzii prin intermediul postei electronice sau unei alte modalitati de comunicare pe suport durabil.

3. O descriere a procedurii de finalizare a comenzii
Termenii si conditiile unui site, indiferent de domeniul de activitate, trebuie sa descrie procedura prin care consumatorii pot achizitiona produsele sau serviciile promovate pe site.
Este imperios necesar ca aceasta descriere sa cuprinda pasii de la plasarea comenzii, pana la livrarea catre consumator.

4. Respectarea termenelor legale de returnare a produselor
Este o greseala des intalnita ca termenele legale in care consumatorii pot iesi din contractele la distanta sa nu fie specificate sau sa fie gresite.
Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 34/2014 privind drepturile consumatorilor in contractele incheiate cu profesionistii, consumatorii au dreptul sa iasa dintr-un contract la distanta in termen de 14 zile de la incheierea acestuia.
In termen de 14 zile de la returnarea produselor, furnizorii sunt obligati sa restituie sumele de bani primite de la consumatori.

Acestea sunt doar cateva din greselile des intalnite in termenii si conditiile site-urilor romanesti.

Iti multumesc pentru ca ai citit acest articol! Ti s-a parut folositor?

 Daca esti preocupat de actualitatea termenilor si conditiilor site-ului tau, poti beneficia acum de Auditul de Legalitate al site-ului tau. Afla aici cum poti sa-l obtii!


1 comentariu

  1. Stephen - 03/03/2016 08:47

    Mulțumesc mult pentru informații! Vor fi foarte utile pentru redactarea unor termeni și condiții cât mai corecte iar sfatul pentru apelarea la un jurist specializat pare cea mai bună soluție!!

    Răspunde

Have your say