4 intrebari principale ce trebuie puse cand vrem sa semnam un contract cu o societate in reorganizare judiciara

1. Cum imi cresc sansele de incasare a pretului contractului?
2. Poate o societate aflata in reorganizare judiciara sa emita bilete la ordin?
3. Putem executa silit o societate aflata in reorganizare judiciara?
4. Cine este persoana care are capacitate sa negocieze si sa semneze contractul in numele societatii intrate in insolventa?

1. Cum imi cresc sansele de incasare a pretului contractului?
Doriti sa semnati un contract comercial cu o societate aflata in reorganizare judiciara (procedura ce se aplica debitorului in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform planului de reorganizare in cadrul insolventei)?
Avand in vedere trendul general de neincasare a banilor din cauza perioadei economice dificile in care ne aflam, luarea unor garantii suplimentare se impune pentru recuperare creante, cu atat mai mult in acest caz, cand viitorul dumneavoastra partener de afaceri este in insolventa, deci deja are probleme financiare.

Printre cele mai sigure garantii in cazul de fata si totodata usor de implementat sunt:

avalizarea biletului la ordin (o alta persoana fizica sau juridica sa garanteze cu patrimoniul propriu), astfel incat, daca recuperarea creantelor nu este posibila direct de la debitor (societatea in reorganizare), va puteti indrepta si impotriva avalistului. Aveti grija insa cine este avalistul dumneavoastra. Trebuie sa faceti o verificare prealabila a viitorului avalist pentru a va sigura ca respectiva persoana fizica sau juridica este solvabila pentru a putea recupera creantele de la aceasta.
contractul de cesiune de creanta. Prin acest contract, societatea aflata in reorganizare judiciara va poate ceda, cu titlu gratuit sau oneros, o creanta actuala sau viitoare, pe care trebuie sa o primeasca de la o alta persoana. Si in aceasta situatie trebuie sa va asigurati ca debitorul cedat (debitorul societatii aflate in reorganizare judiciara) este solvabil si ca respectiva creanta este suficienta pentru a acoperi propria dumneavoastra creanta. Clauzele pe care le veti introduce in acest contract sunt esentiale si trebuie sa le acordati atentie pentru a preintampina diverse situatii care apar in practica;
girarea biletului la ordin. Daca societatea aflata in reorganizare judiciara este beneficiarul unor bilete la ordin emise de o societate solvabila, aceste bilete la ordin pot fi girate in favoarea dumneavoastra, astfel incat sa va puteti recupera creanta direct de la debitorul societatii aflate in reorganizare judiciara.

2. Poate o societate aflata in reorganizare judiciara sa emita bilete la ordin?
O societate aflata in reorganizare judiciara poate emite bilete la ordin, insa trebuie sa va asigurati ca acestea sunt avalizate de o persoana solvabila pentru a va asigura receperarea creantelor.

3. Putem executa silit o societate aflata in reorganizare judiciara?
Legea insolventei (85/2006) prevede faptul ca „De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale.”
In consecinta, nu putem executa silit o societate aflata in reorganizare judiciara deoarece legea nu distinge intre creantele nascute inainte de data deschiderii procedurii si cele nascute ulterior acestei date.

4. Cine este persoana care are capacitate sa negocieze si sa semneze contractul in numele societatii intrate in insolventa?
Administratorul numit in actul constitutiv mai are drept de administrare sau acest drept i-a fost ridicat?
Societatea fiind in reorganizare, posibilitatile sunt: administratorul statutar al societatii, administratorul special sau administratorul judiciar.

Exista posibilitatea ca administratorului statutar (cel numit prin actul constitutiv) sa-i fi fost ridicat dreptul de administrare, astfel incat dumneavoastra va trebui sa semnati contractul cu administratorul judiciar (cel numit de instanta sau de adunarea generala a creditorilor) al societatii pentru ca acesta sa fie valabil incheiat.
In unele cazuri, adunarea generala a societatii intrate in insolventa, dupa deschiderea procedurii, desemneaza un reprezentant care sa reprezinte interesele societatii si pe cele ale asociatilor/actionarilor. Dupa confirmarea planului de reorganizare, administratorul special are si atributia de a administra activitatea societatii in insolventa, sub supravegherea administratorului judiciar, astfel incat pe contract va trebui sa apara si semnatura acestuia alaturi de cea a administratorului judiciar.

Atentie! Mentiunea „in reorganizare judiciara, in judicial reorganisation, en redressement” va trebui sa fie inscrisa pe contract, in dreptul societatii in insolventa.


Have your say