“Furtul de content”, “Plagiatul pe internet”. Il putem actiona in judecata?

Asa cum mi-a fost solicitat revin cu acest articol prin care dezvolt cum putem actiona in judecata plagiatul pe internet.
In Romania nu avem o legislatie special creata pentru mediul on-line, precum in SUA (Digital Millennium Copyright Act). Legea care sanctioneaza un astfel de comportament este Legea dreptului de autor 8/1996.
Continutul web site-urilor, blogurilor fie ca sunt articole, fotografii….si lista poate continua, pot fi incadrate de judecator in art.7 lit.a din legea mai sus mentionata care enumera ca obiect al dreptului de autor: operele literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele de calculator.

Nu avem insa o practica judiciara dezvoltata in acest sens, ceea ce inseamna ca nu s-au ingramadit creatorii de continut on-line sa se judece pentru ca le-a fost munca furata.
Ca se merita sau nu sa te pui cu “sistemul”, cu “hotii de continut” fie ca sunt ei concurenti mai mici in piata ori “trusturi media” este o intrebare la care numai voi veti gasi raspunsul? Este o decizie de a lua pozitia corecta fata de cel care va fura munca.

Legea da dreptul judecatorilor de a acorda despagubiri cu echivalent in:
Castigul nerealizat de catre creatorul online;
Castigul realizat de cel care a plagiat, iar in cazul in care aceste doua criterii nu pot fi aplicate – Triplul sumelor ce ar fi trebuit platite pentru utilizarea contentului.
Pe langa despagubiri materiale pot fi solicitate si daune morale.
Puteti veni voi aici cu completari va rog?
Care este miza jocului? Castigul nerealizat de autor ori realizat de “hot”?
Il putem cuantifica in bani de fiecare data?
Cum poate fi afectata imaginea unui autor de continut online caruia ii este furata munca?

Daca ti-a placut articolul scris, inscrie-te aici pentru a primi altele noi.
Email saptamanal. Te poti dezabona cu un singur click cand doresti.


2 comentarii

 1. Samuel - 30/04/2013 11:38

  Salutare,

  Cum ne ocupam cu dezvoltarea de continut la cererea diferitelor firme, m-am gandit nu sa vin cu raspuns ci cu intrebari 🙂

  De acord, e greu sa exploatezi creatia, de orice fel, dar in special literara, in contextul unei legislatii ciudate – de pe vremea cand nu exista un online asa dezvoltat.

  – Totusi, nu stiu de prevederea confom careia poate fi solicitat, citez: Triplul sumelor ce ar fi trebuit platite pentru utilizarea contentului.

  – Exista o prevedere legala prin care actiunea de a utiliza creatia literara in web, ce nu iti apartine, sa cada in penal/infractiune?

  Răspunde
  • vacarescu - 22/07/2013 14:27

   Salut Samuel,
   Multumesc pentru intrebari!

   Intr-adevar, legislatia nu a fost adaptata la noile cerinte ale mediului online, insa poate fi interpretata astfel incat sa gasim raspunsurile potrivite.

   Raspunsul la intrebarile tale il gasim in legea 8/1996:

   A. art. 139, alin. 2, lit. b.

   „Art. 139. – (1) Titularii drepturilor recunoscute si protejate prin prezenta lege pot solicita instantelor de judecata sau altor organisme competente, dupa caz, recunoasterea drepturilor lor si constatarea incalcarii acestora si pot pretinde acordarea de despagubiri pentru repararea prejudiciului cauzat…

   (2) La stabilirea despagubirilor instanta de judecata ia in considerare:

   a) fie criterii, cum ar fi consecintele economice negative, in special castigul nerealizat, beneficiile realizate pe nedrept de faptuitor si, atunci cand este cazul, alte elemente in afara factorilor economici, cum ar fi daunele morale cauzate titularului dreptului;

   b) fie acordarea de despagubiri reprezentand triplul sumelor care ar fi fost legal datorate pentru tipul de utilizare ce a făcut obiectul faptei ilicite, in cazul in care nu se pot aplica criteriile prevazute la lit. a).”

   B. Infractiuni/contraventii cu privire la furtul de content
   Art. 1398. – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.

   Art. 140. – (1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda urmatoarele fapte comise fara autorizarea sau consimtamantul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege:

   a) reproducerea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;

   b) distribuirea, inchirierea sau importul pe piata interna a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe, altele decat marfurile-pirat;

   c) comunicarea publica a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;

   f) realizarea de opere derivate;

   Art. 141. – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor.

   Bineinteles ca sumele sunt exprimate in lei vechi.

   Sper ca raspunsul iti este de ajutor!

   Răspunde

Have your say