Cum sunteti afectat de modificarile aduse legii medierii si ce trebuie stiut despre aceste modificari in momentul initierii unei actiuni in justitie?

In data de 7 mai 2014 Curtea Constitutionala a Romaniei, prin Decizia nr. 266/2014 a admis exceptia de neconstitutionalitate cu privire la prevederile art. 2 alin. 1 si 1 indice 2 astfel aducand modificari semnificative legii medierii – legea 192/2006.

Care este efectul Deciziei 266/2014 si cum sunt afectate de aceste modificari persoanele ce vor sa se adreseze instantelor?
Pentru inceput, vom analiza articolele vizate de aceasta Decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei si care este efectul modificarii acestora pentru persoanele ce doresc sa se adreseze justitiei.

Prin art. 2 alin.1 din legea 192/2006 era reglementat faptul ca „premergator initierii unei actiuni in instanta in materie civila si in dreptul familiei, dar fara a se limita la aceste materii, partile erau obligate sa participe la sedinta de informare despre beneficiile medierii”. Pentru o interpretare completa, acest articol trebuie coroborat cu art. 60 indice 1 al aceleasi legi, care extinde domeniul de aplicare a prevederilor art. 2 alin. 1 la o gama mult mai larga de materii.

Conform reglementarilor art. 60 indice 1 printre acestea se numara urmatoarele domenii:
– Protectia consumatorilor;
– Dreptul familiei, in situatii ce privesc:
• Continuarea casatoriei;
• Partajul bunurilor comune;
• Exercitiul drepturilor parintesti;
• Stabilirea domiciliului copiilor;
• Contributiile parintilor la intretinerea copiilor;
• Orice alte neintelegeri ce pot aparea intre soti si pot alcatui obiectul unor litigii;
– Litigii privind raporturile de vecinatate;
– Raspunderea profesionala, cauzele de malpraxis, daca legea nu prevede alta procedura;
– Litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei si nu privesc procedura insolventei sau actiuni referitoare la registrul comertului.

Prin art. 2 alin. 1 indice 2 legea stabilea ca in una dintre cauzele prevazute de art. 60 indice 1 daca partile nu participau la sedinta de informare reglementata in art. 2 alin. 1 inainte de initierea actiunii in justitie, actiunea era respinsa ca inadmisibila.

In analiza exceptiei de neconstitutionalitate ridicata, curtea a retinut faptul ca reglementarile analizate mai sus sunt neconstitutionale, incalcand liberul acces la justitie reglementat in art. 21 din Constitutia Romaniei.

Astfel, prin aceasta Decizie, curtea face ca medierea sa fie o procedura facultativa, iar participarea la sedinta de informare sa nu mai fie obligatorie.

Coroborand art.60 indice 1 cu declararea neconstitutionalitatii art. 2 alin 1 si 1 indice 2 ajungem la concluzia ca nici in situatiile cuprinse in art. 60 indice 1 nu mai este necesara participarea la sedinta de informare.

Cum sunt percepute aceste modificari din punctul de vedere al legislatiei europene?
Cat despre stabilirea unui raport intre efectele Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei si legislatia Europeana in vigoare, trebuie retinut faptul ca legislatia in materie, respectiv Directiva 52/2008 a Parlamentului European, se refera la mediere ca la un proces facultativ si obligatoriu. Asadar, Decizia este conforma cu Dreptul Uniunii Europene.

De cand intra in vigoare aceste modificari si cui se adreseaza?
Conform prevederilor constitutionale de la art. 147 alin. 1, dispozitiile neconstitutionale inceteaza a mai produce efecte juridice la 45 de zile de la publicarea Deciziei Curtii Constitutionale, daca in acest interval organele emitente nu pun in acord dispozitiile neconstitutionale cu Constitutia.

Astfel, modificarile la legea 192/2006 au intrat in vigoare la data de 25.06.2014. Atentie! Aceste prevederi se adreseaza doar persoanelor care se adreseaza instantei dupa 25.06.2014. Pentru cei ce au demarat deja actiuni inainte de aceasta data, efectele modificarilor nu se aplica, deoarece Deciziile Curtii Constitutionale au valoare numai pentru viitor.

Care sunt avantajele de care beneficiati in urma modificarilor aduse legii 192/2006?
Avantajul este unul evident, accesul la justitie pentru protejarea drepturilor si intereselor cetatenilor, este ameliorat.

In urma acestor modificari, persoanele vor putea initia actiuni in justitie fara riscul de respingere a actiunii ca neintemeiata motivata prin faptul ca procedura participarii la sedinta de informare nu a fost indeplinita.


Have your say