Cum protejam legal o aplicatie software?

1. Cum putem evita plata unor sanctiuni de pana la 10.000 ron?
2. Cine organizeaza aceste controale si cine aplica sanctiunile?
3. Care sunt pasii de urmat pentru a distribui in mod legal o aplicatie software?
4. Care sunt termenele de solutionare si care sunt taxele?
5. Cum se obtine acordul producatorului?

O.R.D.A (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor) este organul de specialitate al administratiei publice centrale in subordinea Guvernului, cu personalitate juridica, autoritate unica de reglementare, supraveghere, autorizare, arbitraj si constatare tehnico-stiintifica in domeniul drepturilor de autor si al drepturilor conexe. Din cadrul O.R.D.A. face parte Registrul National al Programelor de Calculator (R.N.P.C.).

Atunci cand o firma comanda dezvoltarea de aplicatii software unei firme programatoare IT si doreste sa beneficieze de dreptul de a distribui aplicatia pe teritoriul Romaniei trebuie sa aiba in vedere o serie de detalii. Astfel, firma care s-a ocupat de dezvoltarea aplicatiei este proprietara drepturilor de autor, drepturi care s-au nascut in momentul finalizarii dezvoltarii aplicatiei. Prin contractul prin care s-a comandat dezvoltarea aplicatiei, firma ce a dezvoltat aplicatia cedeaza dreptul de autor asupra aplicatiei pe teritoriul Romaniei, pe timp nelimitat firmei care a comandat dezvoltarea aplicatiei. In acest caz, este nevoie sa se inscrie in Registrul National al Programelor pentru Calculator.

Inregistrarea in Registrul National al Programelor pentru Calculator (in continuare RNPC), din cadrul O.R.D.A. este obligatorie pentru persoanele fizice autorizate si pentru persoanele juridice care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati de: productie, import, distribuire, inchiriere si comercializare a programelor pentru calculator.

Pentru a distribui in mod legal aplicatia trebuie sa aveti in vedere pasii urmatori:

– Se completeaza formularele tip;
– Se depun copii dupa certificatul de inregistrare la O.N.R.C/certificatul de inregistrare fiscala (numai pentru persoanele juridice fara scop patrimonial);
Acordul producatorului (adresa prin care producatorul isi exprima acordul ca firma X sa distribuie pe teritoriul Romaniei produsul lor). Daca acordul este in limba straina, acesta trebuie tradus. Nu este nevoie ca acest acord sa fie parafat de un avocat sau notar;
Model licenta (autorizarea scrisa, care insoteste programul pentru calculator, data de titularul dreptului de autor privind dreptul de utilizare al acelui program, care va contine termenii si conditiile acceptate). Acest document este necesar in cazul in care va inregistrati si ca producator al programului de calculator. Daca doriti sa fiti doar distribuitor, acest model nu va va fi solicitat;
Mostra programului – doar pentru producatori (art. 20, alin. 3, lit. c, din O.G. 25/2006).

Durata de valabilitate a certificatului de inregistrare in RNPC, este de 1 an de la data emiterii, perioada dupa care va trebui sa solicitati reinnoirea acestuia.
Anterior procedurii de inscriere in RNPC va trebui sa obtineti acordul titularului dreptului de autor (al persoanei care a dezvoltat softul). Acest acord va trebui prezentat in scris si depus la dosarul intocmit pentru inregistrarea in RNPC.

Termenele de solutionare a cererilor sunt urmatoarele:
– 4 zile lucratoare pentru cererile transmise on-line;
– 10 zile lucratoare pentru cererile depuse la sediul O.R.D.A;
– 2 zile lucratoare (in regim de urgenta).

Taxele pentru operatiunile de inregistrare sunt urmatoarele:
– inregistrare activitate de producer/distributie programe pentru calculator – 50 ron;
– taxa de urgenta, tarif suplimentar – 300 ron;
– cerere de completare (pentru completarea documentelor lipsa, urmare respingerii cererii initiale de inregistrare) – 10 ron.

Contraventiile care se aplica in cazul producerii si distribuirii a unui soft, fara a fi inscris in RNPC:
– Neinregistrarea sau neinscrierea in registrele nationale administrate de ORDA, cu amenda de la 2.000 ron la 10.000 ron;
– Producerea, reproducerea, distribuirea, comercializarea programelor pentru calculator in alte spatii decat cele mentionate in certificatul de inregistrare, cu amenda de la 1.000 ron la 5.000 ron si confiscarea produselor;
– Nerespectarea dispozitiilor privind prezentarea la solicitarea organelor de control a documentelor justificative privind inregistrarea si inscrierea in registrele nationale administrate de ORDA, cu amenda de la 1.000 ron la 5.000 ron si la confiscarea acestora, daca nu sunt prezentate documente justificative.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre agentii de politie cu competente in domeniu, precum si de catre personalul Garzii Financiare si Jandarmeriei Romane.

In cazul in care aveti neclaritati cu privire la metodele de protejare legala a aplicatiei dumneavoastra, va rog sa-mi scrieti pe adresa de e-mail.


5 comentarii

 1. Gabi - 30/11/2013 11:34

  In cazul in care aplicatia este online (beneficiarul nu are acces la codul sursa), aplicatia este furnizata pe baza de abonament lunar, in acest caz este necesara inregistrarea la ORDA?

  Răspunde
  • vacarescu - 04/12/2013 14:44

   Salut Gabi! Multumesc pentru intrebare. Daca aplicatia este online ORDA, nu o va inregistra. Se inregistreaza la Registrul Naţional al Programelor pentru Calculator apartinand de ORDA programele de calculatoriar pentru inregistrarea acestora trebuie sa furnizati si o mostra.

   Răspunde
 2. Cosmin - 30/01/2014 11:38

  Salut! Persoanele fizice cum isi pot inregistra aplicatiile si a beneficia de drepturi de autor, aplicatie ce va fi distribuita intr-o companie? Multumesc!

  Răspunde
 3. Tibi - 18/03/2014 16:58

  Dezvoltam un pachet de 10 programe pentru Windows (in Delphi), vandute pe parcursul a 15 ani. Dorim sa intram in legalitate si urmarim inregistrarea in ORDA / ONRC. Exista pe Site ( http://www.orda.ro/default.aspx?pagina=201 ) o multime de formulare de completat. Ma incadrez la „producator de programe”. Daca in F11 completez la denumire „Pachet software complet firma mea SRL” si cer asa inscrierea ? Tot in F11 ma intreaba : „Instalat pe unrmatorul nr. de calculatoare” – eu am unele programe cu peste 200 de instalari, altele cu 30 , altele le folosesc numai eu. La valabilitate ce sa scriu ? E absolut aiurea formularul asta. Daca, dupa autorizare, modific ceva la programe ? Nu mai sunt valabile ? Trebuie sa reiau procedura ?

  Răspunde
 4. Nistor Alina-Maria - 22/05/2017 15:20

  Bună ziua stimate domn,
  Am găsit folositoare informațiile prezentate în articolul de față, aspect pentru care vă mulțumesc privind accesul la informație. Aş dori să vă întreb care este procedura în ceea ce priveşte comercializarea pe teritoriul României a unei platforme online de proveniență străină ca şi unic distribuitor autorizat.
  Vă mulțumesc anticipat.
  Cu stimă,
  Alina Maria Nistor

  Răspunde

Have your say