Cum pot folosi in mod legal o marca ce nu-mi apartine?

Doriti sa va promovati produsele sub o anumita marca dar aceasta a fost deja inregistrata de altcineva?
Ce puteti face pentru a dobandi si dumneavoastra dreptul de a utiliza respectiva marca?
Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a va folosi in mod legal de o marca deja inregistrata?
Ce costuri presupune dobandirea unui drept asupra marcii si care este durata de timp estimata?

In cazul in care doriti sa va promovati propriile produse in piata sub o anumita marca, daca titularul dreptului de proprietate asupra marcii respective este de acord, puteti semna cu acesta unul dintre urmatoarele doua tipuri de contracte: contractul de cesiune sau contractul de licenta.

Ambele contracte vor fi incheiate in scris, semnate de catre parti, fara alte formalitati si vor fi inregistrate la OSIM astfel incat acestea sa isi poata produce efectele si fata de alte persoane, cu exceptia partilor contractante.

In ceea ce priveste pretul acestor contracte, acesta reprezinta un aspect care trebuie negociat de dumneavoastra cu actualul proprietar al marcii. Atentie insa, daca in contractul de cesiune nu este stipulat pretul contractului, acesta va fi considerat ca un contract cu titlu gratuit (donatie) si va trebui semnat in fata notarului public pentru a putea fi valabil.

Principala diferenta dintre contractul de cesiune si cel de licenta are in vedere dreptul pe care il veti dobandi in urma semnarii contractului.

Prin semnarea contractului de cesiune va fi transmis chiar dreptul de proprietate asupra marcii, iar prin semnarea contractului de licenta veti dobandi doar dreptul de folosinta asupra marcii pe o perioada limitata de timp si in conditiile contractuale.

La incheierea contractului de licenta va trebui sa acordati o atentie deosebita urmatoarelor aspecte:
– va fi un contract de licenta exclusiva (doar dumneavoastra veti avea dreptul de a utiliza respectiva marca) sau un contract de licenta neexclusiva (proprietarul marcii poate transmite dreptul de folosinta asupra marcii oricui altcuiva doreste);
– durata contractului: deoarece o marca inregistrata la OSIM este protejata pe o perioada limitata de timp (10 ani), proprietarul dreptului asupra marcii nu va poate transmite dreptul de folosinta pe o perioada care depaseste durata pentru care OSIM a acordat protectia marcii. Cu toate acestea, proprietarul marcii poate parcurge procedura de reinnoire a duratei pentru care marca este protejata si, in consecinta, poate semna cu dumneavoastra un act aditional prin care sa prelungiti durata initiala a contractului de licenta.

Procedura de inregistrare la OSIM a unuia dintre contractele mentionate dureaza intre 2 si 3 luni de zile. OSIM va percepe o taxa de aproximativ 100 Euro care va fi achitata odata cu depunerea cererii.
Odata cu taxa si cu contractul semnat de parti se vor depune si dovezile cu privire la proprietarul actual al marcii.

Bineinteles ca, in cazul in care contractul de cesiune/licenta are specificat un pret, actualul proprietar al dreptului de proprietate asupra marcii va obtine un venit. Daca Registrul Comertului (de exemplu, la dobandirea dreptului de proprietate asupra partilor sociale dintr-un SRL, in cazul in care pretul vanzarii a fost mai mare decat cel specificat in actul constitutiv) solicita dovada achitarii impozitului pe venit, OSIM nu va solicita acest document.

In cazul in care aveti neclaritati, va rog sa-mi scrieti pe adresa de e-mail.


Have your say