Ce puteti face pentru a combate defaimarea pe internet?

O problema intalnita de multi antreprenori este defaimarea pe internet a afacerii lor pe diverse bloguri si retele sociale.

Se pot ascunde cei ce fac afirmatii calomnioase in spatele dreptului la libera exprimare?
Foarte multi dintre cei ce recurg la astfel de mijloace pentru a aduce atingere imaginii, demnitatii si onoarei unei persoane. Ei aduc ca justificare a actiunilor de acest gen argumentul libertatii de exprimare garanta in Declaratia Drepturilor Omului si preluata de toate constitutiile statelor de drept din lume.

Insa, ce nu stiu acestia este ca aceasta libertate civila nu este un zid indestructibil in spatele carora se pot ascunde, astfel evitand raspunerea pentru faptele lor. Niciun drept nu poate fi exercitat pentru a incalca drepturile altora, si chiar si aceasta libertate fundamentala poate fi ingradita atunci cand adunce atingere drepturilor si libertatilor celor din jur.

Cum ne putem apara?
Noul Cod Civil ne ofera raspunsurile cautate. Coroborond articolul 253 care se refera la mijloacele de aparare pe care le are la dispozitie persoana fizica cu articolul 257 al aceluiasi cod, in cazul in care ne aflam in situatia in care imaginea companiei noastre este afectata ne putem adresa instantelor pentru a cere:

– Incetarea incalcarii dreptului la imagine daca aceasta dureaza in prezent si interzicerea pentru viitor a unor astfel de actiuni;
– Obligarea celui care v-a defaimat la publicarea hotararii de condamnare pe cheltuiala acestuia, astfel facand publica hotararea instantei prin care se atesta ca actiunile impotriva imaginii companiei dumneavoastra au fost ilegale;
– Repararea prejudiciului de imagine cauzat prin achitarea unor despagubiri in bani.

Exista precedente?
Recent, o blogarita din Franta a fost condamnata la plata unei amenzi de 1500 de euro si costuri de judecata de 1000 de euro dupa ce a publicat o cronica negativa despre un restaurant din Italia. Tot in urma acestei hotarari, cronica vizata a fost stearsa de pe blog.

Articolul aparea in primele cautari pe Google, si dupa cum sustine patronul restaurantului faptul ca acesta a fost vizualizat de multi utilizatori a adus un prejudiciu major afacerii sale.

Ce spun instantele din Romania?
In 2010 au fost inregistrate doua cazuri, unul la Judecatoria Bacau si altul la Tribunalul Bucuresti, in care persoane fizice s-au adresat instantelor judecatoresti prentinzand reparatii banesti pentru atingeri aduse drepurilor la imaginie, demnitate si onoare.

In ambele cazuri paratii au postat diverse afirmatii pe site-uri si bloguri prin care aduceau acuzatii nefondate legate de vietile personale ale reclamantilor cat si de ocupatiile lor profesionale si afacerile derulate.
In ambele cazuri instantele au admis actiunile, paratii fiind obligati la plata unor despagubiri in bani.

In concluzie, nu lasati persoanele de rea-credinta sa va defaimeze afacerea sau chiar pe dumneavoastra personal, prin mijloace de publicitate pe internet, cauzandu-va prejudicii patrimoniale. Exista posibilitatea de a va face dreptate in instanta. Actionati!


1 comentariu

  1. cristina - 26/03/2016 20:50

    Si daca acuzatiile postate sunt fondate si exista si martori in cazul in care cineva posteaza pe internet despre o persoana si afacerea sa???

    Răspunde

Have your say