Ai un magazin online? Afla acum tot ce trebuie sa stii despre prelucrarea datelor cu caracter personal! Asigura-te ca site-ul tau respecta legea!

Daca esti antreprenor online si iti vinzi produsele si serviciile prin intermediul unui site, acest articol te va interesa!

Ce reprezinta prelucrarea datelor cu caracter personal?
Prelucrarea datelor cu caracter personal reprezinta manipularea, in interesul desfasurarii de activitati comerciale a datelor utilizatorilor, precum nume, prenume, cod numeric personal, adresa etc.

Indiferent daca aceste date sunt stocate pentru o perioada clar delimitata de timp, cu respectarea conditiilor legale sau sunt folosite cu ocazia unei singure comenzi, faptul ca acestea sunt folosite genereaza obligatii legale pentru comercianti.

In cazul activitatilor de e-commerce, aceasta situatie este inevitabila, iar pentru acest fapt, antreprenorii trebuie sa cunoasca prevederile legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Care sunt obligatiile care trebuie indeplinite de comercianti?
Pentru a putea desfasura in perfecta legalitate activitati ce implica prelucrarea datelor cu caracter personal, precum activitatile de e-commerce, comerciantii trebuie sa notifice autoritatea competent – Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal si sa se inregistreze in Registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal.

In urma inregistrarii in Registrul de evidenta, operatorii primesc un numar de inregistrare. Legislatia in vigoare stabileste ca este obligatia operatorilor sa afiseze acest numar de inregistrare pe orice document prin care sunt colectate, stocate sau dezvaluite datele cu caracter personal.

In cazul magazinelor virtuale, acest numar de inregistrare trebuie sa apara si in termenii si conditiile site-ului.

Unde pot face inregistrarea?
Inregistrarea in Registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal se poate face online, la adresa www.dataprotection.ro , site-ul oficial al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Care sunt sanctiunile?
Nerespectarea prevederilor cu privire la protectia datelor cu caracter personal se pedepseste cu amenzi de pana la 50 000 lei, in anumite situatii. De exemplu, pentru neindeplinirea obligatiei de inregistrare in Registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal, amenda poate varia intre 500 si 10.000 de lei.

Refuzul de a furniza autoritatii competente informatiile cerute in defasurarea unei investigatii se pedespeste cu amenzi intre 1000 si 15.000 de lei. Neindeplinirea obligatiilor cu privire la securitatea datelor si respectarea confidentialitatii, se poate pedepsi cu amenzi intre 1.500 si 50.000 de lei.

Iti multumesc pentru ca ai citit acest articol! Ti s-a parut folositor?

Daca esti preocupat de actualitatea termenilor si conditiilor site-ului tau, poti beneficia acum de Auditul de Legalitate pentru site. Afla aici cum poti sa-l obtii!


2 comentarii

  1. Delia - 23/11/2014 14:18

    Articolul tau este binevenit. Cred ca ducem lipsa de o sintetizare a informatiilor, iar ceea ce ai scris tu vine sa suplineasca aceasta lacuna. Multumesc.

    Răspunde
  2. alex - 15/07/2015 13:07

    Un articol foarte bine venit! Tot mai multi antreprenori isi incearca norocul cu afaceri online, dar nu sunt suficient de bine informatii cu privire la ce presupune acest lucru.

    Răspunde

Have your say